Nyckeltalen alla e-handlare måste mäta
Tittar du på rätt saker och analyserar rätt data? Att tracka data är relativt enkelt, utmaningen är att mäta rätt saker och dra korrekta slutsatser. Här får du full koll på de fyra nyckeltal som fungerar som en GPS för e-handlare.
Customer Acquisition Cost (CAC)
En av det återkommande nyckeltalen som kommer definiera din affärs framgång. CAC innebär helt enkelt kostnad för att anskaffa en ny kund.
Varför skall man mäta CAC?
För att prognostisera vilka marknadsinsatser som krävs för att nå försäljningsmålen och för att analysera vilka olika marknadsföringskanaler som har högst ROI.
Hur skall man mäta CAC?
Total marknadsföringskostnad + Total försäljningskostnad / Antal nya kunder
Ekvationen ovan är en väldigt förenklad CAC som går att applicera på Pay Per Click-marknadsföring på t.ex. Google. För andra kanaler som retargeting, e-mailmarknadsföring och tv-reklam krävs det lite mer arbete. Identifiera och sammanställ alla betalda kontaktpunkter i kundresan som kunden hade med er innan köpet slutfördes.
Purchase Frequency (PF)
Har ni inte räknat på återköpfrekvensen hos era kunder är det hög tid att börja. För att komma igång rekommenderar vi formeln Antal order / Antal unika kunder = Återköpsfrekvens.
Varför skall man mäta PF?
Att få fler kunder att handla oftare är en populär strategi som ger ökad lönsamhet. Ett bra tillägg till PF är att mäta hur stor procentuell andel av nuvarande kundstock som är återkommande Repeat Purchase Rate (RPR).
Customer Lifetime Value (CLTV)
Beroende på verksamhet och typ av varor ett företag säljer kan det viktigaste nyckeltalet vara CLTV. Testa räkna på genomsnittligt ordertotal x genomsnittet köp för en kund under ett år x antal år som kunden förväntas handla av er.
Varför skall man mäta CLTV?
Att veta det totala intjänade värdet per kund är viktigt för att veta hur mycket man kan betala för att få in kunden. Tre gånger de inköpta värdet rekommenderas, men är givetvis beroende på försäljningsmarginalerna.
Hur förbättrar man CLTV?
Genom att skapa ett unikt kundvärde och aktivt arbeta med att bygga kundlojalitet förbättrar man alla de parametrar som räknas in i CLTV-ekvationen. Hur bra ni är på att göra just detta ger vår nästa KPI oftast svar på.
Net Promoter Score (NPS)
Varför skall man mäta NPS?
En NPS-undersökning är ett enkelt sätt att mäta och följa upp hur nöjda kunderna är med ert erbjudande. Med en enkel skattning berättar kunden hur troligt det är att denne skulle rekommendera er till en vän/kollega. Med hjälp av resultatet och fritextfältet som ingår får ni enkelt in feedback på om det förändringar som gjorts har fått effekt.
Hur förbättrar man NPS? Precis som CLTV är NPS det sammanlagda resultatet av alla de olika insatser som ni gjort för att bli bättre. Skillnaden är att nu är det inte data som ger resultatet utan det är kunderna och deras känsla/uppfattning.
Andra nyckeltal som är bra för e-handlare att mäta
Produkt/sortimentmarginal
Att ha koll på produktmarginalerna är bland annat viktigt för att se kunna räkna ut break even och för att identifiera vilka produkter som är kostnadsbärande.
Konvertering
Att kontinuerligt förbättra användarupplevelsen (UX) med hjälp av konverteringsoptimering är en förutsättning för att förbättra lönsamheten, CLTV och NPS.
Return on ad spend (ROAS)
Påmminer en del om CAC men ROAS används oftast för att mäta hur framgångsrik en specifik kampanj har varit.
Trafikkälla ("source medium" i Google Analytics)
Visar hur stor del av trafiken som är köpt/organisk, vart ifrån den kommer och hur den presterar.
Time on site (TOS)
TOS ger en hint om hur relevant trafik som köpts in är och hur bra ni är på skapa content som engagerar besökarna.
Fler inlägg
Så kan e-handlare agera under covid-19
Covid-19
Så väljer du rätt e-handelsplattform till ditt affärssystem
Teknik och åter teknik. I denna artikel skriver Johan Carlmark om hur du bör tänka när du ska välja affärssystem till din e-handelsplattform.
Sveriges bästa e-handelsplattform 2021
Vilken är egentligen Sveriges bästa e-handelsplattform? Det är många som frågar sig och svaret är inte så självklart som man kanske hoppats på, det beror helt enkelt på. För att kunna utse vilken som är Sveriges bästa e-handelsplattform för dig behöver vi först identifiera vilka behov som finns.