Nå människan bakom yrkestiteln - Ett måste för B2B-företag
Trots att det är 2020 så finns det många företag som i sin försäljning till andra företag (B2B) saknar en strategi för sin digitala närvaro. De företag som har en bra strategi och kommit långt med sin digitalisering har oftast ett klart försprång jämfört sina konkurrenter när det kommer till det mesta i sina affärer. Vad är det egentligen som krävs för att en organisation ska kunna digitaliseras, och hur långt måste man ha kommit innan en e-handel kan vara aktuell?
Vägen mot digitalisering och en digital identitet är lång, lärorik och belönande
När fler och fler B2B-företag tar sina första steg mot digitalisering är det inte helt ovanligt att det först är då som ledningsgruppen uppmärksammar att företaget saknar ett varumärke att kommunicera. Historiskt har företaget förlitat sig på att endast leverera en tjänst, och inte en känsla eller en identitet. Nu ställs helt nya krav.
Att hitta sin digitala identitet och samtidigt få organisationen att börja jobba på ett annat sätt kan lätt bli komplicerat och dyrt. De tunga kostnadsposterna kommer ofta från externa leverantörer i form av konsultbyråer som ska hjälpa till med alltifrån varumärkesstrategi, till implementation av nya system och marknadsföring. Men är allt detta nödvändigt? - Ja, det är det. Men allting behöver inte och ska inte göras på en och samma gång.
Vägen till att digitalisera affärsmodellen, börja jobba datadrivet och sätta själva varumärket på plats kan uppfattas som oändlig vid första anblick. Därför behöver man bryta ner det i flera korta projekt så att det blir enklare att komma igång och justera taktiken under resans gång.
Börja med att definiera ert varumärke och vilka ni är - Resten kommer naturligt
Att identifiera nuläget både internt och externt är ett första steg. Då kan ni skapa en varumärkesplattform och definiera existensberättigande, vision, värdeerbjudande, målgrupp och tonalitet. Nästa steg är att förankra varumärkesplattform internt, hela vägen från ledningsgrupp vidare till mellanchefer, och ända ner till timanställda och praktikanter.
Varumärkesarbetet kommer öppna flertal möjligheter - däribland sälj på nya marknader, samarbeten med andra varumärken och möjlighet att bygga upp en lönsam e-handel.
Connecta med människan bakom yrkestiteln
När det kommer till marknadsföring måste B2B-företag precis som alla andra väcka känslor hos målgruppen. Idag är det en absolut nödvändighet för att nå fram. När man väl lyckas nå igenom bruset och fånga mottagarens uppmärksamhet då är det viktigt att det är något av värde som levereras. Att budskapet framkallar en positiv upplevelse som mottagaren lägger på minnet.
Att ha en hemsida, ett instagram-konto eller en e-handel som inte ses över dagligen räcker inte längre. Ribban är lagd av giganter som Spotify, Zalando och Über.
Det är den standarden som människor har vant sig vid och förväntar sig.
Det är inte längre frågan om att göra något. Frågan som bör ställas är snarare “Hur ska man göra det på bästa sätt?”
Är det någon skillnad på hur B2B och B2C ska agera?
Njae, inte riktigt. Folk är fortfarande folk. Visst, säljcyklerna är ju oftast längre inom B2B och betydligt fler personer är inblandade i själva beslutsprocessen. För att en affär ska gå igenom behöver erbjudandet minska gapet mellan köparens nuläge och önskade läge. Innehåll som minskar köptrösklar och stödjer produkten/erbjudandet måste produceras, distribueras, mätas och analyseras.
Låter hela den processen bekant?
Devisen är densamma. Psykologin och strategin som marknadsföringen är byggd på är mer lik än olik. I slutändan handlar det om att väcka intresse, utbilda, bygga relation och påminna samtidigt som helhetsupplevelsen ligger i fokus.
Från varumärke till e-handel och nya kundgrupper
På Carismar har vi haft förmånen att hjälpa B2B-företag med att bygga upp sin e-handel och vi ser ett tydligt samband mellan ett lyckat varumärkesbygge och en framgångsrik e-handel. Ett exempel är våra vänner på Stayhot, som gick från att endast tillverka värmelampor på beställning - till att expandera och satsa på en e-handelslösning som var tillgänglig för alla. Deras omsättning ökade med 35% på bara ett år.
Att e-handel skulle vara en omöjlighet för B2B-företag stämmer inte oavsett bransch. Hela världen är mer eller mindre digital och försäljningen på internet ökar stadigt med ca 20 procent per år. Det är med andra ord hög tid för B2B-företag att agera och utforska möjligheterna som kommer med ett gediget varumärkesarbete och en digitalt anpassad affärsmodell.
Fler inlägg
Alla e-handlare borde ha tillgång till enterprise-teknologi
Carismars VD Kristian Arvidsson förklarar närmare vad som krävs av e-handlare för att kunna konkurrera framöver.
SEO-länkar - Så kan du tänka för att lyckas
Vid det här laget är alla väl medvetna om vad SEO är och dess betydelse. Men när konkurrensen är stenhård hur kan man positionera sig över sina konkurrenter?
Tre gratis marknadsföringsverktyg som hjälper dig att fånga din målgrupp
Vart och hur börjar köpresan för din målgrupp? Få bättre förstålese för din målgrupp med dessa tre gratisverktyg.